10 JENIS MAKHLUK BERWAJAH SERAM DAN PELIK

Khamis, 26 Mei 2011

Kali ni ,aku nak kongsikan mengenai makhluk yang berwajawah seram dan pelik..
Dan ini mungkin kali pertama anda melihat makhluk yang seram dan pelik seperti ini..
1)Hatchet Fish (Ikan Kapak)

Ikan ini tinggal di dalam laut yang berkawasan sangat kecil (spesies terbesar berukuran hanya 12 cm), Ikan ini sebenarnya langsung tidak berbahaya, tetapi rupa dan wajahnya sangat menakutkan seperti mimpi buruk..huhu
Hatchetfish adalah bukti hidup bahawa kita perlu gigi yang tajam panjang atau mata merah bersinar untuk menjadi seram.
2)Tube Nosed Bat (Kelelawar berhidung tabung)

Ditemui dekat dalam hutan hujan Filipina, nama dia bukan kelawar,tetapi kekelawar…huhu..pelik-pelik..
Kelelawar ini terancam sebenarnya, memiliki salah satu wajah pelik di antara mamalia yang ada.Telinga gelap tersebut mencakup di bintik kuning,mata yang berwarna oren dan, hidung tubular, memberikan penampilan kekelawar ini hampir sama seperti kartun.. Kelelawar ini memakan buah ara dan buah-buahan lainnya, tetapi juga makan serangga.
3)Axolotl

Satu spesies eksklusif dari danau Xochimilco, di Meksiko, spesies axolotl (berarti “rakasa air ” dalam Nahuatl, bahasa Aztec) sebenarnya spesis ini sejenis salamander. Tidak hanya memiliki wajah tampak lucu tapi juga aneh “rambut” merah, insang seperti bulu. Memang, ini spesies salamander remaja biasanya mempertahankan fitur-fiturnya seluruh hidupnya (ini disebut neotheny
4)Aye Aye

Aye-aye adalah spesies primata yang memiliki telinga besar seperti kelelawar , mata kuning gila dan, Aye aye ini ditemukan di Madagaskar dan sangat terancam buat masa ini, mengikut kenyataan orang-orang di negara tersebut,ramai yang tidak suka haiwan ini karena mereka menganggap haiwan ini sebagai pembawa aib.
5)Snub Nosed Monkey

Monyet berhidung kecil adalah spesies yang terancam, hanya ditemukan di Cina (termasuk Tibet) dan Vietnam. Mereka tinggal di hutan pegunungan setinggi 4000m.
6)Star Nosed Mole

Mole berhidung bintang,hidungnya digunakan sebagai alat peraba yang sangat sensitif. Wajahnya merupakan alat penglihatannya, matanya sangat kurang penglihatannya. Mole berhidung bintang dicatat sebagai perenang dan penyelam yang terampil , serta seorang penggali yang luarbiasa, ia makan cacing tanah, belatung dan apa pun berlendir yang ditemukan dalam perjalanan. Haiwan ini ditemui di Kanada dan Amerika Syarikat bagian utara.
7)Naked Mole Rat

Kehidupan nyata naked mole rat (ditemukan di Afrika) adalah ibarat “boneka” dari mamalia,memiliki mata yang sangat kecil, hampir seperti tahi lalat. bentuk wajah yang luar biasa adalah,gigi besar yang tumbuh melalui bibir, sehingga tikus tidak harus membuka mulut pada saat mengorek jalan bawah tanah.
8) Leaf Tailed Gecko (Tokek)

Tokek seperti ini seperti satu imiginasi dari seorang perlukis kartun. Mungkin repitilia ini paling puas melihat keadaan sekeliling kerana
saiz matanya yang begitu besar.
9)Potoo

Burung yang menakjubkan ini ditemukan di Amerika Tengah dan Selatan, dan paling terkenal adalah keterampilannya yang luar biasa dalam penyamaran. Namun, juga memiliki wajah seram, dengan mulut lebar “tersenyum”, paruh sangat pendek dan mata kuning besar yang terlihat seolah-olah mereka milik karakter animasi.
10)Red-lipped Bat Fish

Ikan ini memiliki wajah yang sangat pelik, mempunyai hidung yang panjang runcing dan nampak seperti telah banyak menggunakan lipstik.Ditemui di Galapagos dan memiliki kerabat dekat di perairan Amerika Tengah. Ini adalah perenang yang paling lambat dan lebih suka untuk menyeret dirinya sendiri di dasar laut menggunakan sirip sebagai “tangan”.

LIPAN GALAPAGOS..LIPAN TERBESAR DI DUNIA !!

Huhu,semua orang pernah tengok lipan..
Semua orang tahu lipan sangat berbisa..
Tapi cuba anda bayangkan bila anda kena gigit dengan lipan Galapagos..
Lipan yang terbesar sekali di dunia..

Panjang lipan Galapagos (Scolopendra Gala­pa­goen­sis) ini boleh mencapai sehingga 44-46 cm.
Bayangkan?? 44-46 cm??
Itu kalau kena gigit,cormfirm anda akan tersenyum..huhu
Di sebabkan saiz nya yang besar,lipan ini juga mampu untuk melawan haiwan yang besar.
Menurut sumber,lipas galapagos ini mampu untuk menyerang tikus dan juga kelawar..
Dan lipan galapagos ini juga pernah di jumpai tengah bertarung dengan ular..
Haha,kuat betul lipan ni..
Lipan merupakan haiwan arthropoda yang memiliki sepasang kaki di setiap tubuhnya..
Haiwan ini termasuk dalam ketegori haiwan yang berbisa,dan haiwan nocturnal(tidur di siang hari)
dan aktif di waktu malam..
Gigitan lipan ini mampu membuatkan seseorang itu menjadi lumpuh..
Selain di kepulauan galapagos,lipan yang berukuran besar juga dapat di jumpai di persisiran
ekuador,peru selatan di kepulauan cook dengan spesis yang berbeza..

GAMBARAN HARI KIAMAT

Selasa, 17 Mei 2011

 Gambaran Hari Kiamat Menurut Kitab
Artikel ini mengisahkan peristiwa kiamat mengikut urutan waktu yang saya petik dari penulisan seorang rakan saya, mudah-mudahan ia membawa manfaat dan kesedaran. Sebarang kesilapan yang terkandung dalam artikel ini pohon diperbetulkan. Wallahualam.
✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.
✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.
✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)
✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.
Sumber artikel: Amar Sufi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...